Stabilność zawiesin, emulsji i pian

Firma Formulaction powstała w 1994 i specjalizuje się projektowaniu i wytwarzaniu urządzeń do charakteryzowania skoncentrowanych dyspersji cieczowych. Pierwszy instrument - Turbiscan Classic  oraz następne modele, Turbiscan On Line, Turbiscan Lab,Turbiscan Nano, Turbiscan TOWER, Turbiscan AGS, Turbiscan HF, służą do analizowania stabilności/niestabilności dyspersji (emulsji, zawiesin i pian) o szerokim zakresie koncentracji  i wielkości cząstek. Działają na zasadzie analizy światła wielokrotnie rozproszonego (przechodzącego i wstecznie odbitego), wykrywają i identyfikują takie niestabilności fizyczne jak: śmietankowanie, sedymentowanie, flokulacja, agregowanie, flotacja, demulgowanie….

Zasada działania

Dzięki opatentowanej ruchomej głowicy, Turbiscan zbiera z zadaną częstotliwością dane dotyczące natężenia światła przechodzącego i wstecznie odbitego co 20 mikronów wzdłuż wysokości próbki.

Formulaction

Zmiany sygnału w kolejnych pomiarach świadczą o zachodzącej destabilizacji – migracji lub zmianie wielkości cząstek.

Stabilność

Nie ma zmian transmisji i wstecznego odbicia

Formulaction

Migracja cząstek

Lokalne zmiany sygnału

Formulaction

Formulaction

Formulaction

Formulaction

Zmiana wielkości cząstek

Globalne zmiany sygnału

Formulaction

Formulaction

Oprogramowanie

Nowoczesne oprogramowanie dostarcza wielopoziomowe przetwarzanie otrzymanych danych:

  • Turbiscan Stability Index (TSI), parametr określający globalną stabilność produktu pozwala na szybkie i łatwe charakteryzowanie stabilności i automatyczne porównanie wielu próbek.
  • wyliczenie kinetyki zmian identyfikuje i kwantyfikuje występujące zjawiska
  • możliwe jest wyliczenie zmiany średniej średnicy i koncentracji cząstek zachodzącej podczas starzenia produktu w dowolnym obszarze.

Zaletą tej unikalnej optycznej techniki jest prostota, wiarygodność i szybkość z jaką otrzymywane są informacje na temat stanu dyspersji.  Różnorodność modeli pozwala na analizę ręczną, bądź automatyczną, a nawet kontrolę procesu “on-line” . 

Zastosowanie

Przemysł kosmetyczny
  • emulsje, płyny, kremy – obserwacja destabilizacji
  • kremy ochronne –migracja cząstek
  • kosmetyki kolorowe –sedymentowanie w fluidach, lakierach do paznokci, pomadkach do ust
Farmacja
  • krople do oczu – sedymentowanie aktywnego składnika leku
  • maści i kremy – koalescencja, smietankowanie
  • szczepionki – kinetyka agregacji i sedymentowania (białka, tlenki metali…)
Żywność
  • produkty mleczne –zmiana wielkości cząstek, śmietankowanie kropel tłuszczu, sedymentowanie wapnia lub kakao w mleku
  • emulsje zapachowe – zmiana wielkości cząstek
  • napoje bezalkoholowe – tworzenie pierścienia, zmiana koloru, sedymentowanie pulpy
  • desery – napowietrzenie pianek, lodów
  • surowce- efektywność dodatków (stabilizatory, emulgatory)
Farby i lakiery
  • sedymentowanie pigmentu
  • agregowanie
  • upakowanie sedymentu
  • redyspergowanie
Przemysł naftowy
  • stabilność paliw ciężkich – wg normy ASTM D706
  • stabilność ropy naftowej – sedymentowanie asfaltenów
  • efektywność dodatków demulgujących – oddzielanie oleju od wody
  • wydajność dyspergowania asfaltenów
  • stabilność płuczek wiertniczych
Elektronika
  • komponenty elektroniczne (MLCC…) – kontrola stanu dyspersji podczas produkcji wielowarstwowego kondensatora ceramicznego
  • wyświetlacze (LCD, LED, e-papier, QD…) – wpływ dodatków na stabilność dyspersji
  • energia (panele słoneczne)- jakość farb służących do pokrycia  ogniw
  • kontrola zmiany wielkości nanocząstek w tuszach elektronicznych