Rheolase MASTER jest dedykowany do określania takich własności użytkowych jak: żelowanie, odbudowanie po stresie, stabilność kształtu, stabilność długoterminowa a szczególnie do obserwacji procesu przejścia zol-żel (wyznaczanie punktu żelowania w funkcji czasu, temperatury, koncentracji, pH).


Zasada działania
Pasywna mikroreologia optyczna jest techniką, która dzięki użyciu technologii dynamicznego, wielokrotnego rozpraszania światła (MS-DWS) umożliwia jest pomiar mobilności cząstek w ośrodku płynnym a co za tym idzie śledzenie zmian lepkości i sprężystości zachodzących w materiałach nieprzejrzystych.
Światło lasera zostaje rozproszone przez poruszające się cząstki tworząc specyficzny wzór interferujących fal i zapisywany przez kamerę. Obraz zmienia się w zależności od mobilności cząstek. Analiza obrazu umożliwia określenie średniego kwadratu przesunięcia cząstki (MSD) – funkcji korelacyjnej. Jeśli MSD zmienia się liniowo w czasie dekorelacji, oznacza to, że cząstka przemieszcza się swobodnie i można wnioskować, że próbka jest czysto lepka (ciecz newtonowska). Jakkolwiek w większości wypadków krzywa MSD tworzy również plateau co oznacza, że cząstki są częściowo zatrzymywane przez napotkane struktury, przemieszczanie nie jest swobodne, a więc próbka ma własności lepkosprężyste.
Następnie, poprzez zastosowanie różnych modeli fizycznych można wyznaczyć złożone, lepkosprężyste własności próbki. Jest to metoda szczególnie przydatna w odniesieniu do delikatnych substancji takich jak emulsje, jogurty, kosmetyki, gdyż nie są one poddawane żadnemu stresowi, a więc unika się niszczenia bądź modyfikacji próbki

Następnie, poprzez zastosowanie różnych modeli fizycznych można wyznaczyć różnorodne parametry:
- Współczynnik równowagi ciecz/ciało stałe – daje informacje na temat takich własności jak: adhezja, smarowalność, punkt żelowania, stabilność kształtu, stabilność fizyczna, itd… .
- Indeks sprężystości – stopień sprężystości próbki związany z z wielkością oczek siatki, twradością, żelowanie, odzyskanie kształtu, itd. … .
- Indeks lepkości makroskopowej – dla wyliczenia i porównania lepkości przy zerowym stresie i monitorowania takich własności jak: wpływ dodania czynników obciążających, tekstura, płynięcie, stabilność długoterminowa, itd. .. .


Przemysł kosmetyczny i środków czystości
- dobór odpowiedniej ilości zmiękczaczy aby zminimalizować opakowanie
- kontrola tekstury kremu kosmetycznego, pasty do zębów
- analiza reologii i stabilności szamponu do włosów

Farmacja
- kontrola wpływu składników obciążających na własności syropów wykrztuśnych
- kontrola własności żelowych kropli do oczu
- charakteryzowanie uwalniania substancji czynnej z leku na bazie polimeru

Żywność
- monitorowanie żelowania jogurtu w funkcji czasu, temperatury, pH
- charakteryzowanie tekstury dresingów, kremów, majonezu itd.

Farby i lakiery
- kontrola tekstury i zachowania farb tiksotropowych
- monitorowanie powrotu do stanu początkowego po aplikacji

Chemia ogólna, polimery
- przydatność długoterminowa
- wpływ dodatków na tężenie cementu
Minimalna lepkość badanej próbki | 15 mPa.s |
Detekcja przesunięcia cząstki | od 1 do 1000 nm |
Temperatura | Rt- 90°C |
Naczynia pomiarowe | 4ml lub 20ml hermetyczne próbki pomiarowe jednorazowego lub wielokrotnego użytku |
Technika pomiarowa | MS-DWS 650 nm |
Pomiar l* | Tak |
Ilość miejsc pomiarowych | 6 |
Temperatura | od temp. pokojowej do 90℃, z możliwością regulacji co 0,1℃ Możliwość pracy przy zadanej stałej temperaturze |
Długość pomiaru | Możliwość pomiarów przez wydłużony okres czasu (od 1 min do tygodni lub miesięcy). Czas analizy zależy od ustawień częstotliwości instrumentu. |
Dostępne dane |
|
Dokładność nastawy temperatury | niż ± 0,1℃ |
Wydajność ogrzewania | 3℃/min |
Wymiary | 60x40x30 cm |
- pomiar w spoczynku, bez stosowanie stresu. Metoda niedestrukcyjna i nieinwazyjna.
- wynik pomiaru otrzymujemy przy pomocy jednego polecenia w menu oprogramowania, nie ma potrzeby wprowadzać żadnych dodatkowych parametrów.
- analiza zjawiska w czasie na tej samej próbce.
- próbki niebezpieczne analizowane są w szczelnie zamkniętych fiolkach