[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rheolase MASTER jest dedykowany do określania takich własności użytkowych jak: żelowanie, odbudowanie po stresie, stabilność kształtu, stabilność długoterminowa a szczególnie do obserwacji procesu przejścia zol-żel (wyznaczanie punktu żelowania w funkcji czasu, temperatury, koncentracji, pH).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1524497131301{padding-top: 20px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”958″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”959″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1524498266084{margin-top: 20px !important;margin-bottom: 20px !important;padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;background-color: #f9f9f9 !important;}”][vc_column][vc_custom_heading text=”Zasada działania” use_theme_fonts=”yes”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Pasywna mikroreologia optyczna jest techniką, która dzięki użyciu technologii dynamicznego, wielokrotnego rozpraszania światła (MS-DWS) umożliwia jest pomiar mobilności cząstek w ośrodku płynnym a co za tym idzie śledzenie zmian lepkości i sprężystości zachodzących w materiałach nieprzejrzystych.

Światło lasera zostaje rozproszone przez poruszające się cząstki tworząc specyficzny wzór interferujących fal i  zapisywany  przez kamerę. Obraz zmienia się w zależności od mobilności cząstek. Analiza obrazu umożliwia określenie średniego kwadratu przesunięcia cząstki (MSD) – funkcji korelacyjnej. Jeśli  MSD zmienia się liniowo w czasie dekorelacji, oznacza to, że cząstka przemieszcza się swobodnie i można wnioskować, że próbka jest czysto lepka (ciecz newtonowska). Jakkolwiek w większości wypadków krzywa MSD tworzy również plateau co oznacza, że  cząstki są częściowo zatrzymywane przez napotkane struktury, przemieszczanie nie jest swobodne, a więc próbka ma własności lepkosprężyste.

Następnie, poprzez zastosowanie różnych modeli fizycznych można wyznaczyć złożone, lepkosprężyste własności próbki.   Jest to metoda szczególnie przydatna w odniesieniu do  delikatnych substancji takich jak emulsje, jogurty, kosmetyki, gdyż nie są one poddawane  żadnemu stresowi, a więc unika się niszczenia bądź modyfikacji próbki

[/vc_column_text][vc_single_image image=”967″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Następnie, poprzez zastosowanie różnych modeli fizycznych można wyznaczyć różnorodne parametry:

  • Współczynnik równowagi ciecz/ciało stałe – daje informacje na temat takich własności jak: adhezja, smarowalność, punkt żelowania, stabilność kształtu, stabilność fizyczna, itd… .
  • Indeks sprężystości – stopień sprężystości próbki związany z z wielkością oczek siatki, twradością, żelowanie, odzyskanie kształtu, itd. … .
  • Indeks lepkości makroskopowej – dla wyliczenia i porównania lepkości przy zerowym stresie i monitorowania takich własności jak: wpływ dodania czynników obciążających, tekstura, płynięcie, stabilność długoterminowa, itd. .. .

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”968″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1489228806585{padding-top: 60px !important;}”][vc_column][vc_tta_tabs style=”flat” shape=”square” active_section=”1″][vc_tta_section title=”Zastosowanie” tab_id=”1489228410406-364b7296-404b”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”874″ img_size=”100×100″ alignment=”center”][vc_custom_heading text=”Przemysł kosmetyczny i środków czystości” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

  • dobór odpowiedniej ilości zmiękczaczy aby zminimalizować opakowanie
  • kontrola tekstury kremu kosmetycznego, pasty do zębów
  • analiza reologii i stabilności szamponu do włosów

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”875″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_custom_heading text=”Farmacja” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

  • kontrola wpływu składników obciążających na własności syropów wykrztuśnych
  • kontrola własności żelowych kropli do oczu
  • charakteryzowanie uwalniania substancji czynnej z  leku na bazie polimeru

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”876″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_custom_heading text=”Żywność” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

  • monitorowanie żelowania jogurtu w funkcji czasu, temperatury, pH
  • charakteryzowanie tekstury dresingów, kremów, majonezu itd.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner css=”.vc_custom_1522953468618{padding-top: 50px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”877″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_custom_heading text=”Farby i lakiery” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

  • kontrola tekstury i zachowania farb tiksotropowych
  • monitorowanie powrotu do stanu początkowego po aplikacji

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”964″ img_size=”100×100″ alignment=”center”][vc_custom_heading text=”Chemia ogólna, polimery” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

  • przydatność długoterminowa
  • wpływ dodatków na tężenie cementu

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Specyfikacja techniczna” tab_id=”1489228410455-99533c71-cd3e”][vc_column_text]

Minimalna lepkość badanej próbki 15 mPa.s
Detekcja przesunięcia  cząstki od  1 do 1000 nm
Temperatura Rt- 90°C
Naczynia pomiarowe 4ml lub 20ml
hermetyczne próbki pomiarowe jednorazowego
lub wielokrotnego użytku
Technika pomiarowa MS-DWS 650 nm
Pomiar l* Tak
Ilość miejsc pomiarowych 6
Temperatura od temp. pokojowej do 90, z możliwością regulacji co 0,1
Możliwość pracy przy zadanej stałej temperaturze
Długość pomiaru Możliwość pomiarów przez wydłużony okres czasu (od 1 min do tygodni lub miesięcy).
Czas analizy zależy od ustawień częstotliwości instrumentu.
Dostępne dane
  • wskaźnik płynności (Fluidity Index);
  • wskaźnik sprężystości (Elasticity Index);
  • makroskopowy wskaźnik lepkości (MVI);
Dokładność nastawy temperatury niż ± 0,1
Wydajność ogrzewania 3℃/min
Wymiary 60x40x30 cm

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Zalety” tab_id=”1522953687765-4f92b8da-cedc”][vc_column_text]

  • pomiar w spoczynku, bez stosowanie stresu. Metoda niedestrukcyjna i nieinwazyjna.
  • wynik pomiaru otrzymujemy przy pomocy jednego polecenia w menu oprogramowania, nie ma potrzeby wprowadzać żadnych dodatkowych parametrów.
  • analiza zjawiska w czasie na tej samej próbce.
  • próbki niebezpieczne analizowane są w szczelnie zamkniętych fiolkach

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Kontakt” tab_id=”1489228458707-c8fe6141-afe9″][vc_column_text]

    [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]